INGRIJIRE PLANTE

KIWI – Actinidia Deliciosa Jenny

Cu acest soi autofertil „Jenny” poți crește acest fruct în grădina ta pentru că nu este nevoie de plante de sex diferit pentru a se produce fructe. Produce o recoltă mare în Septembrie-Octombrie. Înflorește din mai până în Iunie. Ei pot fi crescuți afară pe un șpalier, pe un perete orientat spre sud. Au coarde…

Plantația de kiwi de la Ostrov

În localitatea Ostrov din Constanţa, plata kiwi, a făcut furori. Cu 15 ani în urmă, o echipă de profesori vizionari de la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti, a adus de pe ţinuturile italiene primii butaşi de kiwi spre a-i aclimatiza şi dezvolta într-o plantaţie fascinantă din Dobrogea, perimetru agricol pe care ei îl…

Primul experiment cu Kiwi de la Mehedinți

Prin anii ‘80, la pauză, între un arat şi un rânit la vaci, ţăranii din Mehedinţi obişnuiau să mănânce câte un fruct de kiwi cules din propria grădină. Mulţi dintre ei creşteau arbuşti de kiwi, luaţi de la Staţiunea Pomicolă Zonală, cea care încerca să aclimatizeze un soi şi la noi. Unii români poposeau prin…

Boli și Dăunători la Kiwi

Kiwi nu are prea multe probleme din acest punct de vedere, probabil și datorită faptului că dăunătorilor nu prea le plac frunzele, scoarța și rădăcina arbustului. Un lucru ciudat este că scoarța are o aromă mentolată și pisilor le place să o roadă; când arbustul e mic, acest lucru poate fi o problemă, mai ales…

Înmulțirea plantei kiwi

Kiwi se poate crește din semințe, dar nu soiul ‘Jenny’. Semințele din fructele cumpărate de la magazin pot fi plantate în noiembrie și vor germina până în primăvară.Trebuie folosit un amestec de pământ fin, nisipos, care trebuie menținut umed, dar nu îmbibat cu apă. Semințele germinează în 4-5 săptămâni. Plantele obținute astfel vor trebui altoite pentru…

Iernarea la planta kiwi

Toate  plantele kiwi tinere au nevoie de o perioada de adaptare la frigul primelor iernii.  În primii trei ani în pământ, tulpina ar trebui acoperită pe timpul iernii cu coceni de porumb, saci de cânepă, izolație pentru conducte, etc. Ele trebuie aclimatizate ușor cu temperaturile scăzute, pentru că orice scădere bruscă poate duce la crăparea…

Rodirea și recoltarea la kiwi

Fructul începe să apară ca și niște boabe verzi care cresc cât o prună mare. Rapiditatea cu care se coace kiwi depinde de soiul cultivat și de condițiile climaterice. Ele își schimbă culoarea de la verde la maro odată ce s-au copt. Când ajung la această culoare le puteți culege. Pentru cei care cresc kiwi în grădina…

Tăierea și conducerea plantei kiwi

Kiwi este ușor de crescut – a face să rodească e problema. Ei vor crește foarte mari lăsați neîngrijiți dar pot fi controlați prin tăiere – aceasta va mări rodirea. E foarte ușor însă să tai toate coardele  roditoare, așa că trebuie să aveți grijă. La sfârșitul primului sezon: Dezvoltă o tulpină permanentă. Dacă plantele nu…

Cultivarea și îngrijirea plantei kiwi

Arbustul kiwi are nevoie de o perioadă lungă de dezvoltare (cel puțin 150 de zile calde, fără îngheț), care nu trebuie să se suprapună peste perioadele reci din toamnă sau iarna târzie. Distanța de plantare Alocați o suprafață de aproximativ 18 m pătrați per viță. De-a lungul spalierelor, plantați la o distanță de 3 –…

Ce trebuie să știi despre planta kiwi

Formă de creștere: viță Varietăți de kiwi Kiwi cu puf: Actinidia deliciosa Kiwi rezistent: Actinidia arguta Kiwi foarte rezistent: Actinidia kolomikta Polenizare: cu excepția câtorva souri, toate plantele kiwi au nevoie de polenizare încrucișată din partea unei plante separate mascul neroditoare. Perioadă de coacere: toate fructele kiwi se coc vara târziu sau toamna devreme. Planta kiwi este originară din estul…

Tăierile și recoltarea la Banana Nordului – Asimina Triloba – Paw Paw

Tăierea Pawpaw nu necesită tăiere sau necesită foarte puțină până când îi formați o coroană. De obicei tinde să își formeze coroana în jurul unei tulpini centrale. Dacă copacul matur va face prea puține flori, puteți tăia niște ramuri pentru a stimula noi lăstari care vor da flori și fructe anul următor. Pawpaw va da…

Ce trebuie să știi despre Banana Nordului – Asimina Triloba – Paw Paw

Polenizare: unele soiuri sunt autofertile dar altele au nevoie de polenizare încrucișată. Lumină: soare direct Asimina triloba este originar din America de Nord. Este un arbust mare care crește în înălțime până la 11 m și are trunchiul gros de 20-30 cm. Este un copac ușor de cultivat. Fructul paw paw se dezvoltă în ciorchine și are…

Înființarea plantației și tehnologia culturii la curmalul chinezesc

Plantaţiile clasice de curmal chinezesc prezentau distanţe mari de 5-7 m între rânduri şi între plante pe rând. Producţia se obţinea fără lucrări de fertilizare, irigare sau mobilizarea solului. O practică frecvent folosită în China, constă în realizarea anuală a decorticării inelare a trunchiului, la 10 cm de la porţiunea decorticată în anul precedent. Operaţia…

Protecția fitosanitară la curmalul chinezesc

Curmalul chinezesc prezintă o rezistenţă biologică destul de mare faţă de boli şi dăunători, necesitând puţine tratamente fitosanitare. Planta poate fi afectată de cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), antracnoza (Gloesporium sp.),putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea), rugina (Phakopsora zizyphi-vulgari) ş.a. Printre dăunătorii cei mai importanţi semnalăm Carpomya vesuviana (Costa) şi C. incompleta (Beck), diptere care depun ponta în…

Valorificarea fructelor de curmal chinezesc

Posibilităţile de utilizare a fructelor sunt multiple de la consumul în stare proaspătă sau deshidratată până la prelucrarea acestora sub formă de siropuri, marmelade, dulciuri, făină, cidru, etc. În medicina populară, fructele sunt neîntrecute în uz extern ca antiinflamatoare şi calmante iar pentru iz intern sunt faimoase pentru efectul emolient şi expectorant. Valoarea alimentară a…

Recoltarea și păstrarea curmalelor chinezești

Recoltarea fructelor se realizează începând din luna septembrie fiind destul de eşalonată pe măsură ce fructele se coc. Pentru că curmalul chinezesc înfloreşte pe o perioadă lungă, deasemenea rodeşte pe o perioadă lungă. Recoltează fructul când culoarea lui este maro sau când încep să se încreţească. Fructele recoltate deasemenea se vor încreţi şi se vor…

Diferitele soiuri de Curmal Chinezesc

Sortimentul este reprezentat de peste 500 de genotipuri diferite, marea majoritate cultivate în China. Fructul la soiul Lang este în formă de pară, destul de mare ca şi mărime, are un gust dulce ca şi de caramelă. E bun servit proaspăt dar e şi mai bun uscat. Copacul la maturitate este aproape fără spini. Trebuie remarcat şi…

Aria de răspândire la Curmalul Chinezesc

Aria de răspândire pe glob este destul de largă. Este originar din Asia Centrală unde se cultivă din cele mai vechi timpurii şi de unde s-a extins în Asia Mică, Nordul Africii, Europa şi America. Astfel, Pliniu cel Bătrân precizează că un consul al Împăratului Augustus ar fi introdus această specie din Siria în actuala…

Tăierile la Curmalul Chinezesc

Curmalul Chinezesc au nevoie de foarte puţine tăieri. La copacii maturi, poţi tunde înapoi unele ramuri laterale mai vechi pentru a încuraja noi ramuri să crească şi să le  înlocuiască. Fructele nu trebuiesc rărite. Curmal chinezesc- Ziziphus Jujuba Xuan Cheng Jiang

Cultura Curmalului Chinezesc

Cu toate că are nevoie de un sezon destul de lung şi soare din abundenţă şi căldură pentru a coace fructul, jujube va creşte în aproape orice sol, că e umed sau uscat, bătucit sau nu. În România, zone favorabile pentru cultura curmalului chinezesc sunt zonele cu ierni blânde: toată partea de sud a ţării,…

Ce trebuie să știi despre curmalul chinezesc (ziziphus jujuba)

Lumina necesară: soare direct Climat: USDA Hardiness Zone 6-9. Rezistă până la -23 grade Celsius. Originar din China, este un arbore cu frunze căzătoare,  care creşte până la 5- 10 metrii cu 3-7 metrii într-un ritm rapid. Planta este autofertilă şi majoritatea soiurilor au spini. Fructele foarte dulci sunt de mărimea unor prune mici. Când…

Protejarea smochinului din grădină pe timpul iernii

Smochinii în primele ierni trebuie să fie protejaţi. Daca smochinul este foarte mic (pana intr-un metru), este o idee buna sa il lasi peste iarna intr-un spatiu protejat. Dupa ce depaseste acest stadiu si tulpina incepe sa se ingroase si s-a lignificat, il poti planta in pamant, toamna, acoperindu-l bine cu resturi vegetale si ingropand…

Iernarea smochinului din hârdău

Un smochin adult crescut in container, care este sanatos si robust, poate tolera temperaturi ocazionale de -11°C. O planta tanara si fragila insa, poate sa inghete si la -1°C. Din acesta cauza, iarna, smochinii plantati in hardaie sau ghivece nu trebuiesc lasati afara. Chiar si un smochin adult plantat intr-un hardau foarte mare, acoperit corespunzator…

Plantarea smochinului

Plantarea Smochinul crescut in ghiveci poate fi plantat afară in orice perioada a anului evitandu-se perioada(le) de ger, seceta sau ploi abundente. 1.Elibereaza planta din vasul in care a fost crescut . 2.Sapati o groapa adanca pt a putea fi introdus bine balotul de pamant cu radacina plantei. 3.Umpleti gaura cu pamant USCAT si asigurati-va…

Îngrășământ și udare la smochinul din hârdău

Îngrășământ Nu uita că smochinul crescut în container este complet dependent de tine pentru nutriţia lui. El nu poate trimite rădăcinile lui prin pământ să caute apă sau minerale. Ingrasamantul care contine azot  este util pentru smochin si se aplica incepand din februarie-martie si pana la mijlocul lui August. După 15 August trebuie să te…

Tunderea la Smochin

Pentru a le da forma dorita smochinii trebuie tunsi. Crengutele care cresc anapoda se taie si se pastreaza doar cele care formeaza un copac bine echilibrat si cat mai simetric, cu trunchi scurt si drept. Tunderile se mai pot face si de la nivelul solului pentru a obtine o tufa simetrica si echilibrata cu mai…

Îngrijirea smochinului crescut în hârdău

Smochinii cresc foarte bine și în hârdaie sau containere. Smochini maturi ajung sa aibe nevoie de hardaie de 50 litrii. Smochinul are nevoie de multa caldura si lumina. Are nevoie de cel puţin 8 ore de soare. Vara se tine afara in plin soare, ideal langa un perete zugravit in alb, orientat spre sud, care…

Înflorirea și fructificarea smochinului

Smochinul fructifica destul de repede, la vârsta de 2-3 ani. Chiar și atunci când este ținut în container unele soiuri de smochini fructifica si fructele ajung la coacere la vârsta de 2 ani. Dacă se doreşte fructificare mai repede la smochinul plantat în grădină, înainte de plantare se face o groapă pătrată cat un hardau…

Caracteristicile smochinului

Planta mediteraneana ce poate creste sub forma de tufa inalta sau poate fi dirijat sub forma de pom ce atinge uneori si 8 m inaltime, smochinul este recunoscut pentru fructele sale gustoase. Smochinul isi pierde frunzele toamna ca si copacii din zona temperata. Plantele crescute in interior isi pastreaza frunzele o perioada mai indelungata. Crengile…

Ce trebuie să știi despre smochin

Denumire stiintifica: Ficus carica (Carica – numele unui mic oras din Asia, unde a fost descoperit crescand in stare salbatica.) Face parte din fam. Moraceae. Este un copac inrudit cu dudul, arborele de paine, sicomorul si o larga varietate de ficusi foarte mari, chiar gigantici Origine: Smochinul provine din Syria si vechea Persie. A fost…

Tunderea lămâiului

Tunderile profesioniste au rolul de a conferi plantelor un aspect deosebit de plăcut dar şi un spor substanţial de producţie, fără a afecta durata de viaţă a plantelor.

Fertilizarea lămâiului

Lămâii necesită, pentru o creştere sănătoasă, diferiţi nutrienţi.

Udarea lămâiului

În timpul fazei de creştere, din aprilie până în septembrie, planta trebuie udată în mod regulat.

Transplantarea lămâiului

În perioada de creştere lămâiul se transplantează la 1-2 ani cu întreg balotul de pământ. După intrarea pe rod transplantarea se face o dată la 3-4 ani.

Pământul potrivit la lămâi

Pentru ca planta să se simtă bine în noul mediu, are nevoie de un substrat potrivit. În crescătoriile sudice, plantele pot suporta orice fel de pământ, căci condiţiile climatice sunt optime. La noi, solul trebuie să fie cât mai potrivit, pentru a compensa factorii lipsă. Mai ales pentru cultura în ghivece, alegerea solului potrivit este…

Soiuri de lamâi

Există două genuri principale de lămâi – acide și dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piață; cele dulci, cum sunt lamâile Meyer, sunt cultivate de grădinari ca fructe ornamentale.  Lamâile acidice se împart în două varietăți importante: Eureka si Lisabona – cele două diferă oarecum în dimensiune, forma și grosimea coajei, dar sunt în…

Descrierea lămâiului

Lămâiul este cultivat în zonele calde ale întregii lumi. Ca plantă de ghiveci, lămâiul este foarte atractiv. El creşte foarte bine la temperaturi ridicate şi într-un loc însorit. Lămâiul are nevoie de multă căldură, fiind sensibil la temperaturi scăzute. Temperatura optimă pentru creşterea vegetativă este de 16-18°C. Lămâiul începe vegetaţia când temperatura aerului este de…

SCRIE-NE