Cultivarea și îngrijirea plantei kiwi

Arbustul kiwi are nevoie de o perioadă lungă de dezvoltare (cel puțin 150 de zile calde, fără îngheț), care nu trebuie să se suprapună peste perioadele reci din toamnă sau iarna târzie.

Distanța de plantare

Alocați o suprafață de aproximativ 18 m pătrați per viță. De-a lungul spalierelor, plantați la o distanță de 3 – 5 m.

Când și unde se va planta

Plantarea se va face toamna târziu sau primăvara devreme. Kiwi poate fi plantat și într-un loc cu umbră parțială, dar cel mai bine se dezvoltă într-un loc însorit, în care se poate întinde pe un spalier. Vițele trebuie protejate de vântul puternic, pentru că rafalele puternice pot rupe lăstarii noi apăruți de pe tulpină.

Pământul

Asigurați un pământ bogat în nutrienți cu compost bine fermentat. Solul trebuie să aibă un drenaj bun. Le place un pământ oarecum acid (pH 5-6.5). Frunzele vor arăta lipsa de nitrogen dacă pământul nu este mai acid. Arbustul nu tolerează solurile cu concentrație mare de sare.

Odată ce planta a fost așezată în locul ei final, udați-o bine.

Sprijinirea plantei

Planta kiwi este un arbust cu vițe lungi, viguroase și lemnoase, asemănătoare lianelor.  În natură ea crește în copaci. Ea nu își poate sprijini greutatea și se va întinde pe o suprafață de zece metri. Are nevoie de un sprijin puternic cum ar fi un spalier mare, o bară metalică sau un gard peste care să-și întindă vițele lungi.

Puteți confecționa un spalier simplu în formă de T, la care ambele laturi să fie lungi de 2,5 metri, dintre care 60 de cm trebuie să fie în pământ, iar prin laturile de sus sa treceți niște sârme. Sau puteți utiliza o scăriță specială care se găsește și în comerț. Plantele kiwi stau agăţate și pe sârmă, asemenea viţei-de-vie din curtea bunicilor de la ţară.

Irigarea

Plantele kiwi au nevoie de mari cantități de apă în timpul perioadei de creștere dar trebuie să fie într-un pământ cu drenaj bun. Nu au nevoie de multă udare numai dacă treceți printr-o perioadă de secetă. Trebuie udate regulat în timpul căldurilor din vară. Nu lăsa niciodată o plată să treacă prin stressul secetei. Stresul cauzat de secetă se manifestă prin căderea frunzelor, îngălbenirea sau arderea marginilor acestora, iar în cazuri extreme se ajunge la căderea tuturor frunzelor și apariția unor lăstari tineri. Mai multe plante mor datorită problemelor legate de apă decât din oricare alt motiv.

Fertilizarea

Kiwi trebuie tratat cu substanțe fertilizatoare, mai ales cu nitrogen, element de care are nevoie din plin, mai ales în prima jumătate a sezonului de creștere. Adaosul de nitrogen la sfârșitul perioadei va duce la apariția unor fructe mai mari, dar acestea nu vor rezista la depozitare.

În solurile alcaline, trebuie turnat în jurul tulpinii un fertilizator pentru arbuști fructiferi, dupa care pământul se va uda bine – această operație trebuie efectuată la începutul lunii martie.

În aprilie trebuie pus un compost  bine fermentat (bălegar) în jurul plantei dar stratul nu trebuie să intre în contact direct cu tulpina, pentru că aceasta poate putrezi.

Urmează apoi tratamente suplimentare o dată pe lună, în perioada de înflorire, de la începutul verii și până în perioada de rodire din Septembrie. Se pot folosi substanțe care conțin și alte elemente nutritive și minerale necesare plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *