Ce trebuie să știi despre curmalul chinezesc (ziziphus jujuba)

Lumina necesară: soare direct

Climat: USDA Hardiness Zone 6-9. Rezistă până la -23 grade Celsius.

Originar din China, este un arbore cu frunze căzătoare,  care creşte până la 5- 10 metrii cu 3-7 metrii într-un ritm rapid. Planta este autofertilă şi majoritatea soiurilor au spini. Fructele foarte dulci sunt de mărimea unor prune mici. Când sunt coapte, coaja lor este netedă şi strălucitoate ca  lemnul de mahon iar pulpa se aseamănă cu pulpa unui măr dulce. Lăsat să se coacă mai mult timp, coaja începe să se încreţească în timp ce fructul pierde apă, şi pulpa se schimbă de la un verde deschis la un bej şi devine spongios, punct în care îşi îndeplineşte numele de „curmal chinezesc”.  Fructele se coc vara târziu sau toamna timpuriu.

Datorită frunzelor sale lucioase, fructului delicios şi adaptabilitatea lui la majoritatea solurilor, acest copac de mărime mijlocie a călătorit demult din ţara lui de origine, China în Europa de Sud şi apoi în secolul 19 în America. Copacul a fost foarte popular în China.

Cu curmalul chinezesc îţi recuperezi repede investiţia făcută în timp şi bani pentru că produce fructe în acelaşi an în care îl plantezi. O mulţime de flori galbene înfloresc pe ramuri. Înflorirea continuă pe o perioadă lungă, de obicei pe toată perioada de creştere. Chiar şi plantele care au fost afectate de frig de multe ori înfloresc şi rodesc anul următor.

Curmal chinezesc- Ziziphus Jujuba Xuan Cheng Jiang

One thought on “Ce trebuie să știi despre curmalul chinezesc (ziziphus jujuba)

  1. Care este motivul ca exemplarul de curmal.chinezesc nu fructifică, cu toate că înflorește abundent ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *