Plantarea smochinului

Plantarea

Smochinul crescut in ghiveci poate fi plantat afară in orice perioada a anului evitandu-se perioada(le) de ger, seceta sau ploi abundente.

1.Elibereaza planta din vasul in care a fost crescut .

2.Sapati o groapa adanca pt a putea fi introdus bine balotul de pamant cu radacina plantei.

3.Umpleti gaura cu pamant USCAT si asigurati-va ca pamantul va patrunde bine pe langa balotul de pamant al smochinului . Apasati delicat si formati o denivelare in jurul plantei pentru a putea fi bine irigata.

Mutarea plantei

Plantele din vas se pot muta in orice perioada a anului. Dacă rădăcinile au devenit înghesuite în vasul original şi au început să crească în cerc, rădăcinile sunt în regulă dar trage uşor de ele să le separi puţin şi întinde rădăcinile în noul vas când îl plantezi.

Pământul potrivit

Pentru ca planta să se simtă bine în noul mediu, are nevoie de un substrat potrivit. În crescătoriile sudice, plantele pot suporta orice fel de pământ, căci condiţiile climatice sunt optime. La noi, solul trebuie să fie cât mai potrivit, pentru a compensa factorii lipsă. Mai ales pentru cultura în ghivece, alegerea solului potrivit este neapărat necesară.

Cel mai bun pământ pentru smochin este unul bogat în nutrienţi şi humus, care nu reţine apa. Acest pământ poate fi obţinut chiar la noi acasă din următoarele componente:

1.HUMUS(în latină:pământ) se formează în stratul superior prin descompunerea materiei organice. Este foarte nutritiv, reţine apa şi conţine acid humic. Compostul conţine foarte mult humus valoros. Pământul bun de grădină conţine, alături de nisip şi lut, humus.

2.Argila şi lutul reţin apa şi substanţele nutritive. Este necesară o cantitate mică din acestea

3.Nisipul, preferabil nisip de cuarţ (nisip de râu) îmbunătăţeşte permeabilitatea pământului. Trebuie adăugat în cantitate mare pământului care conţine argilă. Nisipul nu trebuie să fie prea fin, căci să se fluidizeze şi să iasă la suprafaţă.

Reţeta pamantului perfect pt smochin:

4/8 compost bine fermentat sau bălegar(humus), trecut prin sită

1/8 lut

1/8 argilă

2/8 nisip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *