Soiuri de lamâi

Există două genuri principale de lămâi – acide și dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piață; cele dulci, cum sunt lamâile Meyer, sunt cultivate de grădinari ca fructe ornamentale.  Lamâile acidice se împart în două varietăți importante: Eureka si Lisabona – cele două diferă oarecum în dimensiune, forma și grosimea coajei, dar sunt în general la fel.

Citrus limon “Eureka”

Acest soi californian este cultivat acum în multe regiuni ale lumii pentru că rodește din abundență tot anul, recolta cea mai mare fiind iarna. Fructele lui sunt cele mai întâlnite în supermarket. Are fructele ovale, lunguiețe, are puține semințe, coaja este mai groasă, conțin mult suc și vârful caracteristic lămâilor este mai mic. Este potrivit culturii în ghiveci.

Citrus limon “Lisabona”

Originile lui sunt în Portugalia. Fructele lui sunt mult mai tuguiate, nu au semințe aproape deloc, iar coaja este mai subsțire. Conțin puțin mai mult suc ca și Eureka. Tolerează foarte bine variațiile de temperatură și este potrivit culturii în ghiveci. Tipicele vârfuri ieșite în afară ale lămăilor sunt, la soiul “Lisabona” de dimensiuni mari și foarte decorative. Lămâile au nevoie, deseori, de un an întreg de la înflorire până la coacere. Odată pe an lămâiul “Lisabona” produce o recoltă mare de la mijlocul iernii până la începutul primăverii.

Alte soiuri de lămâi

Citrus limon „Meyer”

Sunt și ele foarte răspândite, dar nu sunt în realitate 100% lămâi, ci o încrucișare dintre portocală și lămâi.  Lămâiul Meyer este un copac de dimensiuni mai mici, ajungând la maxim 2,5 metrii. Sucul fructelor conține mai puțin acid decât celelalte soiuri de lămâi.

Citrus limon “Lunario”

Acest soi este cultivat ca plantă decorativă solitară sau în ghivece, în Toscana și în sudul Franței (“Limon de Quatre Saisons”). După perioada principală de înflorire, primăvara, acest soi face flori și fruncte pe tot parcusul anului. Pentru fructele lui, soiul este important în regiuni ale sudului Italiei și ale statelor mediteraneene nord-africane.

Citrus Limon Peretto”

Ferrari și Volkamer au descris acest soi neobișnuit de lămâi. “Pereto” înseamnă “pară”. Fiindcă “copacul nu ajunge la mărimi impresionante”, scrie Volkamer, “îi priește căldura și trebuie ferit de curenții de aer”, plante rezistă cel mai bine în ghivece. Pe scurt: o plantă care nu suportă bine frigul și are fructe deosebite.

Citrus Limon „Canaliculata”

Acest soi foarte decorativ de lămâi prezintă dungi clare pe coajă. Datorită fructelor frumoase, galbene și frunzelor de un verde puternic, acest soi este foarte atractiv.

Citrus  Limon „Villa Franca” – acest soi este aproape lipsit de spini, cu fructe de dimensiune medie spre mare

Citrus Limon „Imperial” – are fructe foarte mari

Citrus Limon „Ponderosa” – este un soi pitic cu flori si fructe mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *