Diferitele soiuri de Curmal Chinezesc

Sortimentul este reprezentat de peste 500 de genotipuri diferite, marea majoritate cultivate în China.

Fructul la soiul Lang este în formă de pară, destul de mare ca şi mărime, are un gust dulce ca şi de caramelă. E bun servit proaspăt dar e şi mai bun uscat. Copacul la maturitate este aproape fără spini.

Trebuie remarcat şi soiul Li Zao (Pear date) ale cărui fructe depăşesc dimensiunile unui ou de găină (30-40 fructe/kg), chiar dacă producţia nu este întotdeauna foarte ridicată.

Un alt soi valoros este Ban Zao remarcabil prin productivitate (40-50 kg/pom) şi prin calităţile deosebite ale fructului. În China se mai înmulţesc soiurile Mei mi, Bu Luo Su, Jian Zao, Ha Ma Zoo, Ling Ling Zao, Jun Zao, You Zao, Ji Shan Yuan Zao şi multe altele.

În Coreea de Sud, o altă ţară cultivatoare, cele mai cunoscute sunt soiurile Geumsung, Keumsung şi Moodeung. În ţările din fosta Uniune Sovietică se întâlnesc soiurile: Akmedi, Azeri, Kitaiskii, Irada, Nasimi, Nikitskii 52, 58, 48, în Italia: Cu fruct rotund, Cu fruct lung, în Franţa, Jaune de Provence, în Statele Unite: Chico, Fitzgerald, Geant, Prine, Rootstock, Silverhill, Thornless.

La Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti există un fond de germoplasmă reprezentat din peste 20 de genotipuri de provenienţă chineză, coreană şi român

Curmal chinezesc- Ziziphus Jujuba Xuan Cheng Jiang

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *