Aria de răspândire la Curmalul Chinezesc

Aria de răspândire pe glob este destul de largă. Este originar din Asia Centrală unde se cultivă din cele mai vechi timpurii şi de unde s-a extins în Asia Mică, Nordul Africii, Europa şi America.

Astfel, Pliniu cel Bătrân precizează că un consul al Împăratului Augustus ar fi introdus această specie din Siria în actuala Italie de unde s-a răspândit apoi, în Spania, Franţa şi Nordul Africii. În America primele plante au fost duse din Franţa în a doua jumătate a secolului XIX.

La noi în ţară se vorbeşte de existenţa cu ani în urmă a unui pâlc de pomi pe malul drept al Dunării în localitatea Ostrov, judeţul Constanţa, fără să se cunoască provenienţa lor. Localnicii numesc planta „măslin de Dobrogea” şi în acest moment se cunoaşte existenţa unor pomi care fructifică abundent, fiind perfect adaptaţi condiţiilor locale în care se găsesc. De asemenea, în sudul frontierei, în oraşul Silistra şi împrejurimi au fost identificaţi mai mulţi pomi aflaţi în plină rodire.

La Jurilovca, la Capul Doloşman, lângă ruinele cetăţii Argamum, există o populaţie cu creştere arbustivă care produce fructe mici, asemănătoare cu ale curmalului chinezesc sălbatic. Prezenţa plantelor în acel spaţiu ne-au condus la ipoteza că ar fi fost aduse de către coloniştii greci şi bizantini şi că au rezistat secole în condiţiile Dobrogei.

Cel mai mare producător de curmale chinezeşti Ziziphus jujuba (Ziziphus sativa) este evident, China care cultivă o suprafaţă de peste 1 milion de hectare având o tradiţie de peste 4000 de ani. Urmează apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Punjab, Pakistan, Mongolia, ţări ex-sovietice din Asia Centrală, Statele Unite et

Curmal chinezesc- Ziziphus Jujuba Xuan Cheng Jiang

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *