Tunderea la Smochin

Pentru a le da forma dorita smochinii trebuie tunsi. Crengutele care cresc anapoda se taie si se pastreaza doar cele care formeaza un copac bine echilibrat si cat mai simetric, cu trunchi scurt si drept. Tunderile se mai pot face si de la nivelul solului pentru a obtine o tufa simetrica si echilibrata cu mai multe trunchiuri mai mici. Cei ce vor avea succes si vor ajunge sa aiba o recolta de smochine, trebuie sa stie ca rodul se face doar pe crengile vechi de cel putin un an. Atentie asadar la ce anume tundeti si ce anume lasati pentru rod.

Majoritatea smochinilor crec ca și tufă si ca să-i crești ca și copac trebuie să elimini lăstarii noi care ies permanent din rădăcini.

Cum obținem forma de tufă?

În forma de tufă mai mult din fructe vor fi aproape de pământ şi vor fi uşor de cules.

Când plantezi smochinul tai 1/3 din tânăra plantă. Aceasta forţează noi lăstari să crească la baza plantei. Lasă aceşti lăstari să crească în primul sezon. Apoi, iarna târziu după primul sezon de creştere, selectează 3-8 lăstari,răsfiraţi ca şi lideri. Tăiaţi-I pe ceilalţi.

Asigură-te că liderii pe care i-ai ales sunt destul de răsfiraţi să crească 9-12 cm în diametru fără să se aglomereze unul pe altul. Dacă sunt prea apropiaţi, liderii nu pot creşte destul de gros să se sprijine pe ei înşişi sau recolta lor. Ei tind să cadă şi să se rupă datorită vânturilor puternice. Dacă aceasta are loc, înlătură liderul distrus şi selectează unul nou în umătoarea iarnă alegând unul din lăstarii care cresc annual.

Dacă se doreşte o coroană mai mare la smochin, taie tufa la începutul fiecărei primăveri în al doilea an de la plantere, după ce pericolul de ger a dispărut dar înainte ca să înceapă creşterea. Fă asta tăind 1/3 până la jumate din creşterea de anul trecut.

Deasemenea taie ramurile care deranjează creşterea liderului. Taie şi ramurile care cresc jos şi toţi lăstarii de care nu mai este nevoie să-I înlocuiască liderii rupţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *