Tăierea și conducerea plantei kiwi

Kiwi este ușor de crescut – a face să rodească e problema. Ei vor crește foarte mari lăsați neîngrijiți dar pot fi controlați prin tăiere – aceasta va mări rodirea. E foarte ușor însă să tai toate coardele  roditoare, așa că trebuie să aveți grijă.

La sfârșitul primului sezon:

Dezvoltă o tulpină permanentă. Dacă plantele nu au crescut suficient de mult, taie-le jos până la 4 sau 5 muguri vizibili și încearcă din nou.

La sfârșitul sezonului al doilea:

Dezvoltă  cordoanele principale permanente. Nu lăsați coardoanele să se încolăcească în jurul sârmei din mijloc pentru sprijin. Leagați-le la fiecare 50-60 cm. Dacă se încolăcesc în jurul sârmei, s-ar putea să se constrângă în anii care vin.

La sfârșitul sezonului al treilea:

Dezvoltă coarde roditoare. Coardele ar trebui să se formeze pe părțile opuse ale cordoanelor, la intervale de 20-25 cm. Dacă le lăsați mai apropiate veți avea vițe încâlcite. Coardele sunt ținute 2-3 ani, apoi sunt tăiate pentru a face loc altora noi.

Fructul crește pe coarde care au cel puțin un an, care au părți internodale scurte (distanța dintre 2 frunze), care au muguri dezvoltați și care sunt expuse la soare.

La sfârșitul sezonului al patrulea:

Structura de bază a plantei este completă. Cantitatea fructele scade în fiecare an – cu cât e mai bătrână coarda, cu atât mai puțin rod va face. Așa că ar trebui să tai coardele care au 3 ani, până la cordon pentru a mențina planta tânără. Mențineți câteva coarde sănătoase, coarde de un an sau doi și vei avea roade bune.

La sfârșitul sezonului al cincilea:

Tăieri de menținere. Din acest moment, după ce planta a rodit, tăiați coardele vechi ce își încheie ciclul de viață. Lăsați coarde noi să se dezvolte din cordon la baza coardelor vechi și dirijați noile coarde.

Tăierile din iarnă

Tăierile din iarnă se fac în ultima săptămână din ianuarie sau prima săptămână din Februarie. Scopul va fi să lăsați un număr optim de coarde de 1 an, distribuite în mod egal pe plantă. Fiecare viță va trebuie restricționată la spațiul ei alocat, altfel se va învârti în jurul vecinilor ei și vei avea o junglă legendară.

Tăierile de corecție din vară

Tăierile din vară sunt esențiale pentru a menține un aspect ordonat, spațiu și accesul luminii la coardele roditoare. Va trebui să tăiați de mai multe ori în perioada de creștere. Începe în aprilie și mai, când coardele neroditoare, care nu sunt necesare pentru sezonul următor, pot fi înlăturate. Mlădițele care cresc drept în sus pot fi tăiate la 2 sau 3 muguri. Aceasta va menține un punct de creștere pentru mai multe coarde roditoare care trebuie să le înlocuiască pe cele tăiate sau unde creșterea rapidă poate lua naștere. Orice mlădițe care se încolăcesc sau se încâlcesc vor trebui scurtate.

În timpul lunilor iunie și iulie, va apărea creșterea rapidă așa că tăierea este esențială pentru a menține un aspect ordonat.  Coardele care vreți să le țineți pentru sezonul următor trebuie selectate și lăsate și creșterea excesivă pe o coardă dincolo de fruct poate fi scurtată la o lungime ușor de mânuit.  Lungimea ușor de mânuit este determinată de competiția pentru spațiu de la coardele din jur. Înlăturați mlădițele care se încolăcesc și restrângeți planta la spațiul alocat.

În august s-ar putea să mai trebuiască efectuate tăieri pentru a preveni încâlciri și pentru a menține lumina soarelui la coardele roditoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *