În perioada de creştere lămâiul se transplantează la 1-2 ani cu întreg balotul de pământ. După intrarea pe rod transplantarea se face o dată la 3-4 ani.
La vârsta de 10-12 ani, lămâii se pun în vase mari (hârdaie de lemn cu fundul perforat) cu diametrul în partea superioară de 50-60 cm, unde rămân definitiv, pământul de la suprafaţă împrospătându-se în fiecare an.
Mutarea lămâiului după achiziționare într-un ghiveci mai mare
Plantele tinere de obicei le expediem în ghivece mici, pentru un transport uşor. Cultura în aceste recipiente nu este indicată. Rădăcinile plantelor nu se pot dezvolta. La început, vasul trebuie totuşi să fie mai mic, pentru ca pământul să fie străbătut în totalitate de rădăcini.
Mutaţi planta în ghivece puţin mai mari. Diametrul acestora trebuie să fie doar cu 20% mai mare, pentru ca rădăcinile să se dezvolte în spaţiul liber.
La transplantare, nu deranja solul sau rădăcinile.În jurul rădăcinilor, citricele au o reţea alcătuită din hifele unei ciuperci alături de care planta trăieşte în simbioză. În nici un caz, nu curăţaţi de tot rădăcina copăcelului, când o plantaţi în alt ghiveci lăsaţi şi pământ din cel vechi în jurul rădăcinilor.
Rădăcinile rupte trebuie tăiate ordonat, pentru a asigura dezvoltarea lor în continuare. Plantele sănătoase pot fi mutate oricând, dar perioada recomandată este primăvara, din februarie până în mai, când încep se se dezvolte lăstarii.
Pregătirea recipientului
Dacă ghiveciul a mai fost folosit, trebuie curăţat temeinic înainte de o nouă refolosire, pentru a curăţa posibilele substanţe depozitate şi pentru ca porii lutului să se umple cu apă şi să nu mai absoarbă umiditatea substratului. Recipientele din lemn folosite trebuie mai întâi dezinfectate cu apă clocotită şi curăţate bine cu peria.
Plantarea corectă în recipientul ales
Puneţi deasupra găurilor ghiveciului cioburi de lut sau alte obiecte asemănătoare şi un strat de drenaj din pietricele. Deasupra acestui strat puneţi pământ într-un strat a cărui grosime să asigure plantei, în noul ghiveci, aceeaşi zonă de ieşire din pământ pe care a avut-o şi înainte de replantare. Trebuie să aveţi grijă să introduceţi planta la aceeaşi adâncime ca şi în recipientul vechi. Altfel, pot să apară uşoare infecţii cu ciuperci, care pot dăuna plantei.
Marginea ghiveciului trebuie să fie cu 1-2 cm mai înaltă decât pământul, pentru a face posibilă udarea.