KIWI – Actinidia Deliciosa Jenny

Cu acest soi autofertil „Jenny” poți crește acest fruct în grădina ta pentru că nu este nevoie de plante de sex diferit pentru a se produce fructe. Produce o recoltă mare în Septembrie-Octombrie. Înflorește din mai până în Iunie. Ei pot fi crescuți afară pe un șpalier, pe un perete orientat spre sud. Au coarde viguroase, ca de liane. Kiwi crește similar cu vița de vie, dar mult mai repede. Rezistă până la -24 grade Celsius. (USDA Europa zona 6)  Asta înseamnă că acest fel de kiwi poate fi cultivat chiar și în zonele de deal ale Romaniei. Primul rod poate avea loc la 3-5 ani.

Soiul Jenny este singurul soi pur autofertil, așa că probleme cu polenizarea nu vor fi. Este mai rezistent la îngheț decât celelalte varietăți și rodește și în zone temperate.

Frunzele

Frunzele mari, de culoare verde închis, au forma ovala înspre rotunda, cu 17-25 cm diametru. Frunzele și lăstarii tineri sunt acoperiți cu peri roșiatici, pe când frunzele mature au peri de culoare verde închis pe partea superioară și albi, cu vene albicioase pe partea inferioară.

Florile

Sunt mari, au 2,5-5 cm diametru, culoare albă spre crem și oarecum parfumate; apar câte una sau câte trei, pe vițe, la axilele frunzelor. Perioada de înflorire se întinde pe mai multe săptămâni, din mai până în iunie, în funcție de condițiile climaterice.

Fructul

Este oval, ovoid sau oblong, lung de 5-7cm, cu pielita maronie.  Fructul soiului Jenny este puțin mai mic comparat cu cel din comerț (aproximativ 5-7cm), dar nici nu este așa de păros ca cel din comerț. Pulpa fructului este fermă, tare până când e complet copt și are o culoare verde deschisă, străluctitoare, uneori gălbuie sau maronie. Mijlocul fructului este succulent, cu linii demarcatoare între care se află semințe mici, de culoare purpuriu închis sau aproape negre. Aroma fructului este dulce acrișoară înspre acidă.

Origine

Kiwi este originar din valea râului Yangtze, din nordul Chinei și din provincia Zhejiang, pe coasta estică a Chinei.

Soiurile care nu sunt autofertile

Pot fi probleme cu soiurile care au nevoie de plante de sex diferit. Planta bărbătească în special, nu prea crește viguros. Aceasta lăsa planta femelă cu o creștere abundentă dar fără fruct.  Deasemenea varietățile mai vechi au nevoie de foarte mult soare pentru a rodi, care le-a restricționat popularitatea în Europa.

Cum s-a ajuns la un soi autofertil

Venhorst Kiwi Cultures din Olanda este specializat în cultivarea plantelor kiwi de 25 de ani. În 1984. după multe teste și experimente au început pe o scară mai mare cultivarea plantelor kiwi. La început se cultivau soiurile “Hayward”(femelă) și “Atlas”(mascul) în ghivece cu diametru de 12cm. Pentru o recunoaștere mai bună plantele femele și mascule erau cultivate în ghivece de culori diferite.

Dar apoi în anul 1986, s-a făcut o descoperire neobișnuită. O plantă din “Haywards” avea diferențe clare în comparație cu celelalte plante.  Datorită acestui lucru planta a fost dusă într-un laborator pentru teste și a fost înmulțită prin propagarea țesutului (plant tissue culture).Apoi a fost plantată în diferite locații. După 3 ani suspiciunea senzațională a cultivatorilor a fost confirmată. Acest kiwi a fost o plantă autofertilă. În floare erau componente femele și componente mascule. Plantele au fost din al treilea an pline cu fructe. Fructele au fost mai puțin mai mici decât soiul Hayward, dar numărul de fructe pe plantă a fost enorm. Senzația biologică a fost perfectă și Actinidia deliciosa “Jenny” s-a născut.  Această plantă autofertilă a fost numită Jenny, după cea mai mică fiică a cultivatorilor.

One thought on “KIWI – Actinidia Deliciosa Jenny

  1. Ei bine, chiar mi-a placut sa o citesc. Aceasta postare oferita de dumneavoastra este foarte eficienta pentru o planificare corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *